Bewustwording

Het onzichtbare wordt zichtbaar, alles is energie!

We kunnen naar muziek luisteren als we de radio aanzetten. Muziek kunnen we niet zien, maar komt middels geluidsgolven naar ons toe en kunnen wij horen als we de radio op de juiste frequentie afstemmen. Hetzelfde fenomeen vinden we terug bij de dolfijnen. Geluidsgolven weerkaatsen wanneer ze tegen iets op botsen, een dolfijn maakt hier gebruik van door het maken van klik-geluidjes. Hierdoor weten ze exact waar zij zich bevinden en wanneer een andere dier hen nadert.

Wanneer we met elkaar communiceren zenden wij onze gedachten, ingeblazen door onze adem naar de ander. De ander ontvangt deze informatie, verwerkt en zendt ons weer nieuwe informatie terug. Tijdens dit gesprek wisselen wij meer energie met elkaar uit, dan waar wij ons doorgaans bewust van zijn. Iets wat wij namelijk allemaal herkennen is het hebben van emoties. Dit is de lading die, helaas, niet altijd geuit wordt en door vele van ons wordt binnengehouden.

Als gevoel de vrijheid krijgt, verandert leegte in ruimte.....
Maar als we ons gevoel niet uiten, waar blijft het dan? Hier zijn we ons doorgaans niet van bewust, maar emoties slaan zich wanneer wij er geen uiting aan geven in ons lichaam op. Zo hebben alle emoties hun favoriete orgaan om zich te nestelen. Alles is energie. Velen van ons weten allang dat gevoelens bij het ontstaan van ziekten betrokken zijn. Waar het ons echter aan ontbreekt, is een systeem dat emoties logisch integreert en niet pas serieus neemt wanneer alle andere mogelijkheden als ziekteoorzaak zijn afgevallen. Emoties leiden tot ziekte wanneer ze extreem onderdrukt worden of sinds heel lang in ons lichaam bestaan.

Nu hebben we gelukkig een zeer intellectueel lichaam en hebben wij, als wij ons hier alsnog bewust van worden, de mogelijkheid deze emoties alsnog te verwerken. En wordt het onzichtbare zichtbaar.

Bewustwording

Awakening – ontwaken, bewust worden

Door je bewust te worden van bestaande (gedrags)patronen en overtuigingen kan er op een diepgaand niveau, de drie-eenheid van lichaam, geest en ziel, een verandering plaats vinden. Je onrustig voelen, het hebben van fysieke klachten, of wanneer je bent vastgelopen in een bestaande situatie, kunnen stuk voor stuk redenen zijn om je gedrag eens “bewust” te gaan bekijken.

Positive change – positief veranderen

Als je eenmaal bewust bent geworden van je gedrag binnen de situatie en je jezelf open stelt om er anders naar te gaan kijken kan er een positieve verandering plaats vinden. Deze verandering zal in de eerste plaats effect hebben op jezelf, maar zal indirect je leefomgeving mee veranderen, wat weer een positieve invloed heeft op onze totale samenleving.

Personal growth – persoonlijke groei

Als je de persoonlijke verandering eenmaal succesvol in je leven hebt geïntegreerd ben je persoonlijk gegroeid. Je zult al gauw merken dat er onder elke verandering een volgende laag ter bewustwording ligt, waardoor de cyclus weer opnieuw kan beginnen. Hoe verder je het pad van bewustwording bewandelt, hoe meer je over jezelf te weten komt. Dit zal je meer innerlijke rust geven, mentaal sterker maken en je fysiek zeker meer stabiliteit geven. Je ziel ervaart en groeit met je mee en dat komt tot uitdrukking in een betere balans binnen de drie-eenheid.

Clear away the obstacles so that the pathway forward may be seen..... – Maori-Healers –
Als we ons bewust zijn van patronen, dingen of situaties kunnen we ze positief veranderen. Persoonlijke groei kan plaats vinden als we ons openstellen voor de verandering.

HIHA

H = Honour, leef met het grootst mogelijke eerbetoon aan jezelf en het leven.
I = Integrity, zorg ervoor dat jouw gedachten volledig integer en respectvol zijn.
H = Honesty, wees oprecht tegenover al jouw stukken en doe jezelf geen geweld aan.
A = Appreciation, waardeer jezelf en de lessen op je pad en geef je naasten en je
    omgeving de ruimte om hun eigen lessen te ontvangen.


Laat je door niets en niemand ervan weerhouden om te worden zoals jij jezelf graag wilt zien.– Hohepa Delamere –

De creatiespiraal

Creatiespiraal

Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren. Zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken die ze in staat stellen de eigen fruitsoort te creëren, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren. Zoals er in de natuur een vaste route is van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid. Marinus Knoope beschrijft deze weg in twaalf stappen:

Wensen

Wat heb je nodig om je wensen te kunnen realiseren? Wel, wat je in ieder geval nodig hebt is een wens! Een eigen wens, een wens die je ergens in jezelf gevonden hebt. Een echte wens is positief geformuleerd en geeft je een boel energie. Die energie heb je ook nodig, want er komen nog elf stappen aan! Maak je nog niet druk hoe je je wens gaat realiseren, dat komt later.

Verbeelden

De volgende stap is je je wens te verbeelden. Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit? Wat zie je voor je? In deze fase visualiseer je je wens: in je hoofd of op de tekentafel. Belangrijk is om je aandacht bij een zichtbaar eindresultaat te houden, de weg er naar toe (met wie, in welke volgorde) hoef je niet te visualiseren.

Geloven

Een belangrijke stap voor je verder kan is zelf in je wens en in de haalbaarheid daarvan te geloven. Als jij er al niet in gelooft, wie dan wel?! Een helder beeld uit de vorige stap helpt hierbij. Mocht je twijfelen, kijk dan eens goed waarom je twijfelt. Twijfel je aan je wens of aan jezelf? Als je twijfelt aan jezelf, wees je dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Met een oprechte wens vind je vanzelf mensen om je heen die je helpen.

Uiten

Het is nu tijd om je wens te uiten. Zet al je enthousiasme en geloof in je eigen wens in, en uit je wens. Hoe meer enthousiasme je hierbij inzet, hoe sterker je boodschap zal zijn. Verwacht niet dat iedereen direct enthousiast is. Besef ook dat het een reactie op jouw wens is en niet op jouw persoon. Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap worden.

Netwerken

De kunst in het leven is niet om alles zelf te kunnen. Een ondernemend mens is niet iemand die alles kan. Iemand die alles zelf kan en doet, wordt doodmoe. De kunst is jezelf te omringen met mensen die je kunnen helpen. Je zult ze niet altijd in je eigen kring vinden. Gelukkig geloof jij in je wens (stap 3), dus kun je ook buiten de gebaande paden op zoek naar partners.

Plannen

Tot nu toe speelde het creatieproces zich af in de wereld van woord en beeld. We hebben nu een techniek nodig die ons brengt van droom naar werkelijkheid. Deze techniek heet plannen. Plannen speelt zich af precies op de grens tussen fantasie en realiteit. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren!

Beslissen

Op basis van het plan uit de vorige stap maak je met je partners de keuze: gaan we dit doen? Beslissen is een moeilijke stap als je het verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken en plannen overslaat. Als je de voorgaande stappen met genoeg aandacht hebt uitgevoerd (inclusief het betrekken van de juiste partners) dan groei je naar je beslissingen en keuzes toe.

Handelen

Het echte werk is begonnen. Je handelt, je zet alles in. Je ontdekt, gebruikt en ontwikkelt samen met je partners je eigen talenten. Op basis van je plannen maak je stap voor stap je wens tot werkelijkheid.

Volharden

Je hebt je heel goed voorbereid maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Het duurt langer dan je gedacht had. Je mist bepaalde praktische vaardigheden. Kortom je wordt geacht te volharden. Vallen en weer opstaan. Volharden is de stap waarin je geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld.

Ontvangen

Ontvangen is voor veel mensen de moeilijkste stap in het hele scheppingsproces. Verlangen naar nieuw succes gaat ons meestal beter af dan het genieten van een behaald succes. Genieten van je succes vult je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor jouw omgeving! Ontvang de complimenten en geef ze door.

Waarderen

Welke mensen ben je gaandeweg tegengekomen, wat heb je allemaal geleerd, hoe ben je gegroeid. In deze stap kijk je ook naar de punten die zijn blijven liggen. Waar zaten de irritaties, waar ben je bang voor geweest. Het is nu de tijd voor een grondige evaluatie: heb je nu gekregen wat je werkelijk wenste?

Ontspannen

Wie geoogst en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen. Een tijd van bezinning. In stilte verkeren in het bos, bij de open haard, in de meditatieruimte, de tempel. En dan komen de nieuwe wensen. Als je lang genoeg in jezelf verblijft, het duister in jezelf betreedt en onderzoekt, komen er nieuwe verlangens bij je boven en ontdek je wat jij in dit leven werkelijk wenst. Het hele creatieproces begint weer van voren af aan. De cyclus is rond.

Wensen zijn voorgevoelens van het geen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren..... – Goethe –